Over

cropped-cropped-img_2768.jpg
In een wereld vol grote, sociale vraagstukken kan ontwerpen een politieke daad zijn, waarbij de status quo wordt opgeschud door positieve verandering na te streven.
Iris Schutten initieert, onderzoekt, schrijft en geeft les over transitie in relatie tot kunst, design, architectuur, stad, voedsel en economie. Momenteel co-runt zij Paardenkracht, een lokale energie coöperatie, en zoekt ze met het project LieverFris duurzame duurzame alternatieven voor de (fris-)drankindustrie. Daarnaast co-cureert ze Goed Geld Salon, een programmareeks over geld en economie in Café Utopie.
Iris Schutten is ook mede-oprichter van Beyond Social, een internationaal en open source research platform voor social design, ontwikkeld in samenwerking met Hybrid Publishing Practices van de Willem de Kooning Academie (Hogeschool Rotterdam). Ze was betrokken bij de curriculum innovatie aan dat zelfde instituut en ontwikkelde daar zowel het interdisciplinaire afstudeerprofiel ‘Social Practices’ als ook de minoren Sustainability en New Earth. Momenteel geeft ze les aan een interdisciplinaire groep derde- en vierdejaars New Earth studenten aan de Willem de Kooning Academie.
Daarvoor was ze als architect betrokken bij de ontwikkeling van diverse vrijplaatsen, o.a. het NDSM terrein in Amsterdam Noord en De Grote Pyr in Den Haag. Tevens was ze mede-ontwikkelaar van verschillende publieke kunst projecten waaronder het Laboratorium voor de Tussentijd in Den Haag en Between Realities bij de Prague Quadrennial 2015. Zij was als schrijver en/of redacteur onder andere betrokken bij S+RO (tijdschrift voor stedenbouw en ruimtelijke ontwikkeling), Archined, Ruimtevolk en de publicaties Hotel Transvaal, Stedelijke transformatie in de Tussentijd (SUN TRancity 2011) en Het Groot Rotterdams Bruggenboek (Aprilis, 2005).